Haveture

Østfyn

Østfyn

Østfyn

Susanne Vind fra Sanderumgaards Romantiske Have, har dette forslag til en havetur fra hendes hjemegn I det østfynske.

Turen starter I Den Romantiske Have på Sanderumgaard, hvor man kan nyde en historisk landeskabelig have, med pavilloner, kanaler, smukke skovpartier, samt en frugt og rosen have.

Frokosten kan indtages på den store og veludstyrede Langeskov Planteskole, der har en dejlig Café.

Turen kan så herfa gå videre til Glorop Gods, der med et stort haveanlæg I romantisk stil er meget imponerende. Haven er under løbende restaurering, og har skiftende udstillinger og events.

Herfra kan der køres til Idylliske Kerteminde til Johannes Larsen museet, hvor man kan starte med kaffe og kage I deres dejlige café, og efterfølgende gå en tur I det autentiske haveanlæg omkring museet samt beundre den faste eller en af de mange skiftende udstillinger.

Vil man forkæle sig selv med en fantastisk mad oplevelse, kan middagen spises på restaurant Rudolf Mathis I Kerteminde.

Overnatning:
En Overnatning ud over det sædvanlige kan anbefales på Juelsberg gods Bed&Breakfast tæt på Nyborg, hvor man overnatter I sidefløjen på den smukke hovedbygning.

Hornsherred

Landskabsarkitekt Mette Rønne har følgende forslag til en havetur i hendes hjemegn Hornsherred.

Man kan komme til Hornsherred med bil eller med S-tog til Frederikssund station - cykel kan med fordel medbringes.

Dagen kan starte på Egnsmuseet Færgegården der ligger på Færgelunsvej 1, 3630 Jægerspris. På Færgegården er der en smuk have med stauder og en midre køkkenhave, som primært bruges af skolernes skoletjeneste. Haven indbyder til ophold med både spisning og leg.

Næste stop på turen kan være Jægerspris slot beliggende Slotsgården 20, 3630 Jægerspris. En tur i Jægerspris slotspark byder på smukke alléer, store partier med rhododendron og der findes mindestøtter fra 1700 udført af Wiedewelt.

Frokosten kan indtages på Café Danner, der er beliggende i slotsgården.

Dernæst kan turen gå til Selsø slot, der ligger smukt ved fjorden. Her er rester af et imponerende parkanlæg.

Turen kan afsluttes i Gerlevparken, der ligger på Tørslevvej 10B, 3630 Jægerspris. Det er en rosensamling  med op imod 500 roser. Tillige omfatter parken også den danske træsamling. Det er fonden for træer og miljø, der driver parken.

Overnatning:
- Gerlev kro
- Færgelundens Motel

Sydsjælland/Møn

Sydsjælland/Møn

Turistoplevelse på Sydsjælland/Møn i nærheden af og på vejen til Petersgaard.

Et besøg på Sydsjælland/Møn kunne starte i Vordingborg ved Gåsetårnet, Danmarks bedst bevarede borgtårn. Den første borg blev bygget i 1160erne og tårnet var Valdemar Atterdags bedrift i 1360erne. Idag har Vordingborg Borg fået nyt liv med åbningen af Danmarks Borgcenter, der fortæller om middelalderens borge, konger og magt. Historisk Botanisk Have ligger på ruinterrænet og fremstår som en indhegnet have med lave hække og lysthuspergolaer.

Herfra går turen til Møn til - Liselund – Stedet er et af Danmarks og Nordens fineste eksempler på den romantiske eller "engelske" havekunst. Et stemningsfuldt sted, der samler hele verden i tidens ånd. I haveanlægget finder man det lille slot, som er anlæggets mest kendte vartegn, ud over små bygninger, der er inspireret af bl.a. norsk og kinesisk byggestil.

På vejen er et besøg i Fanefjord Kirke et must.  Kirken er særlig kendt for sine mange kalkmalerier. Kirken, der er den yngste af Møns middelalderlige stenkirker fra sidste halvdel af 1200-tallet. De nuværende krydshvælv er fra slutningen af 1400-tallet, og langhuskoret fra begyndelsen af 1500-tallet. I 1825 blev kirken købt af Klintholm gods, og var i godsets ejerskab i næsten 100 år.

Møns Klint med sit fantastiske Geocenter er naturligvis også oplagt at besøge.

Bakkelund BB i Borre er et levende galleri med panoramaudsigt over Østersøen, 3 minuter fra Møns Klint. 20 mønske kunstnere og designere har indrettet gården og de 16 værelser, og her kan man opleve og købe mønsk kunst og kunsthåndværk og lokalt producerede produkter.

Og tæt på Møns Klint, i Liselund Park, ligger ”Liselund ny Slot”, hvor restaurantens menu er baseret på økologiske & biodynamiske råvarer, der så vidt muligt hentes i lokalområdet.